viernes, 22 de octubre de 2010

Breu història dels gats


Al voltant del 2.900 aC, a l'Antic Egipte, els gats eren objecte de culte i eren molt venerats donat que es consideraven uns animals sagrats.Van tenir tanta importància perquè mataven les rates, que es menjaven tot el cereal cultivat, i espantaven a les serps que eren molt nombroses a la vorera del riu Nil.

 La deesa anomenada Bastet era la que els representava, tenia cos de dona i cap de gat. Aquesta simbolitzava l'alegria de viure, l'harmonia, la felicitat, el plaer, la feminitat, la música i la dança.El gat era adorat per la seva bellesa i, a la vegada, es considerava un animal màgic degut al canvi de tamany de les seves pupil·les amb el canvi de llum de la nit al dia. Als gats no se'ls anomenava amb cap nom especial, sinó que se'ls deia Miw, tal i com sona quan miolen. 

Els gats tenien un estatus social molt alt, que es podia equiparar amb el de les persones, els cuidaven moltíssim i quan un gat queia malalt rebia tanta atenció com la que pot rebre un nen. Quan un gat moria tota la família es vestia de dol i, fins i tot, alguns propietaris s'afeitaven les celles també en senyal de dol. Tot seguit el propietari del gat el portava a momificar i, fins i tot, les famílies més riques l'introduien en un sarcòfag posant-li una màscara de bronze a sobre de la cara del gat momificat.

Les lleis de l'Antic Egipte prohibien perseguir i matar els gats. En el cas de que s'atrapés alguna persona responsable de la mort d'un gat, aquesta era condemnada, fins i tot, a la pena de mort.




Aquí teniu un video que mostra les diferents representacions del gats en l'Antic Egipte.

2 comentarios:

  1. Gran història la del gats... i que fort lo de rapar-se les celles!! Jo m'estimo molt al meu gat, però el dia que mori, no em raparè les celles...jeje! Ho sento..
    Bé, haig de dir que el gat és un animal que mai deixarà de sorprendre'm, és únic.

    ResponderEliminar
  2. He flipat! sabia que abans eren importants, però no m'imaginava que tant!

    felicitats pel blog! t'ha quedat genial.
    ptoons

    ResponderEliminar